Jag kommer att skriva ett mer omfattande inlägg om det här, men eftersom det kommer många frågor så ska jag göra en snabb förklaring. Enklast att förklara kluster och hur grafen är uppbyggd är med ett en enkel bild på ett mycket mindre nätverk. Färgerna representerar ”kluster”, alltså samhällen av noder (twitteranvändare) som följer varandra. Vilken färg ett kluster får har ingen betydelse utan är slumpmässigt.

Som också syns i bilden så hamnar noder som har relationer (följs/följer varandra) dras till varandra. De har en attraktion. Omvänt finns en kraft som verkar åt andra hållet – noder som inte följer varandra ”skjuter ifrån” varandra. Så uppstår själva layouten – följare dras till varandra, icke-följare skjuts bort från varandra.

Den stora grafen fungerar precis likadant som denna lilla, förutom att den är väldigt mycket mer komplex. Storleken representerar auktoritet och beräknas på antalet relationer (och relationernas relationer). Men mer om detta vid ett senare tillfälle.

Wikipedia har en text om hur kluster räknas fram.

Läs mer om kraftbaserade visualiseringar.

Lämna ett svar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

obligatoriskt